Kombinasjonsbiblioteket

Erfaringen fra Mårslett skolebibliotek som vi besøkte da vi var på studietur i Danmark har satt seg som en «ledestjerne» i forhold til hvordan vi ønsker at våre bibliotekrom skal fungere. Vi var 30 voksne mennesker i rommet – samtidig som vi opplevde elever og lærere i en-til-en-samtale, en gruppe med elever som fikk en innføring sammen med en lærer, en liten gruppe småskoleelver som så på en film. Alt skjedde i et og samme rom og gruppene gikk godt sammen uten å forstyrre hverandre!

Biblioteket har en viktig posisjon i skolens læringsmiljø som et annerledesrom og et arbeidsrom som kan brukes på en annen måte. Her kan elevene sitte sammen, jobbe hver for seg, jobbe sammen, jobbe ved siden av hverandre, jobbe liggende eller sittende med bena under seg. De kan samles i en klynge eller gjemme seg bort i en krok.

En elev vi traff på biblioteket i Lavangen sa at det var så godt å ta fri fra den vanlige pulten en del av dagen og slippe å sitte rett opp og ned sittinga ved en skolepult. Skolebibliotek eller kombinasjonsbibliotek bør innrettes på en sånn måte at man gir mulighet til at man kan sitte å jobbe på ulike måter. Hvem sier at man jobber dårlig selv om man sitter med bena under seg i en sofa eller ligger i en Fatboy?

Bingen i Lavangen

Bingen i Lavangen har plass til flere. Foto: Fotogjeteren v/Rune Jensen

 

Fatboys i Lavangen

Fatboys har blitt populære sittemøbler i et moderne bibliotek. Foto: Fotogjeteren v/Rune Jensen