Fortelling som virkemiddel

Livet i et bibliotek varierer fra dag til dag og fra time til time. Brukerne kommer og går og aktivitetene er mange og forskjellige. For å illustrere dette skrev prosjektleder Marit A. Somby fortellingen Livet i kunnskapsparken. Fortellingen fikk sitt eget liv og var med på å sette ord på visjoner og ønsker man hadde i prosjektet «Samhandling og sambruk«. Dette var et toårig prosjekt i forbindelse med at Studiesenteret Finnsnes, Lenvik folkebibliotek og Midt-Troms Museum ble samlokalisert i et nytt bygg, Kunnskapsparken, med en sentral plassering i Finnsnes sentrum.

Kunnskapsparken syder av liv fra morgen til kveld.

(Ute er det mørkt enda, inne er det lyst).

Morgenen preges av studentene som kommer tidlig for å sikre seg den beste studieplassen og dagens første kaffekopp. Konferansedeltakerne kommer inn døra sammen med pensjonistene, som er tidlig oppe for å lese dagens aviser. Jobbsøkende morgenfugler stiller seg spørsmålet: ”Er det kommet opp noe nytt på tavla til karrieresenteret?” På møterom 1 er det videokonferansemøte for bibliotekarene i fylket. Museumspedagogen tar imot dagens første skoleklasse, og på læringssenteret hentes en artikkel som trengs for dagens arbeid fram til forskeren.

Kunnskapsparken er et lærested.

Utpå formiddagen kommer barnehagebarna som skal ha lesestund sammen med lærerstudentene. 7. klassingene er klare for å lære informasjonskompetanse og kildebruk. På undervisningsrommet sitter en gruppe fra Røde kors med sine bærbare. De skal ha IT-kurs. I auditoriet overføres en forelesning fra UIT. Litteraturgruppa samles og blandes med lunsjgjester og hurtigrutepassasjerer på veg inn i museets samlinger og filmframvising.

Kunnskapsparken er et møtested.

Små og store samles i amfiet for å høre helsesøsterstudentenes kostholdstips, og i praksisrommet måles det blodtrykk. Fra Newtonrommet smeller det, i dag er det visst eksplosjoner på timeplanen? Noen ungdommer sitter ved spillkonsollene – fritime?

Om ettermiddagen kommer de travle, de som skal levere og hente bøker, mens lokalhistoriegruppa finner rett møterom.

Kunnskapsparken er et aktivitetshus.

Elevene subber inn i biblioteket med tunge sekker, leksehjelpa har åpent hver tirsdag og torsdag fra skoleslutt til kveld. En liten gruppe samles, advokatvakta åpner på møterom 3. UKM nærmer seg og gutta redigerer skatefilmen de har spilt inn. Jentene ligger og slenger i sofaen og later som de ikke ser, og ikke vil bli sett. Fra auditoriet høres vakre lyder, i kveld er det konsert.

Kunnskapsparken er et kulturhus.

Kunnskapsparken er et litteraturhus.

Kunnskapsparken er et levende hus.

(Ute er det mørkt igjen, men inne er det lyst).

Kunnskapsparken syder av liv fra morgen til kveld.

 

Foto: Fotogjeteren v/ Rune Jensen

Foto: Fotogjeteren v/ Rune Jensen