Karlsøy bibliotek

«Kommunalt kan også være kult!» (Ungdom, Karlsøy)

Karlsøy folkebibliotek ligger i kommunehuset, rett ved inngangen og samlokalisert med servicetorget, det gjør at bibliotekets fasiliteter er tilgjengelig for brukerne i hele åpningstiden til huset (fra 08.00-15.45) selv om ikke biblioteksjefen skulle være tilstede. Det er nylig blitt kjøpt inn en del nye møbler til biblioteket og rommet fremstår som ryddig og fint. Men man ønsket å lage et sted for ungdommen i bygda, for å appellere litt mer for den brukergruppa og kunne tilby et sted for dem å være. Karlsøy bibliotek ønsker å skape et «rom» for de unge i bygda og vi inviterte åttendeklassingene på Hansnes til workshop noen skoletimer sammen med interiørarkitekt Terese Simonsen. Elevene tok utfordringen på strak arm og ville veldig gjerne være med å bidra. De kjente biblioteksjefen godt fra før, og de kjenner den lokale ungdomsgruppa.

Temaet var: Hvordan kan vi utnytte denne delen av biblioteket best mulig til aktiviteter tilpasset den unge brukergruppa?

Spørsmålene vi stilte dem var:

  • Hva ønsker dere å gjøre på biblioteket?
  • Er det noe dere savner på biblioteket?( av aktiviteter, spill, bøker, filmer mm)
  • Hva slags type møbler og interiør vil dere ha på biblioteket?

Slike små workshops har vist seg å være veldig gode for å få satt i gang tankeprosessen hos oss «voksne» i prosjektet og vi har gjort det ved flere anledninger. Det trenger ikke ta mer enn et par-tre timer så har man et godt utgangspunkt for videre planlegging.

«Vi ungdommen er avhengig av trådløst internett! » (Ungdom, Karlsøy)

Vi fikk høre hvilke dager det passer best å ha kveldsåpent, hva de savner på biblioteket og at de mer enn gjerne stiller opp og er med å arrangere lørdagskafé og WII-turnering. I løpet av noen få timer fikk vi gode råd, knyttet kontakter og har nå et godt utgangspunkt for å jobbe videre. Ungdommene satte pris på å bli spurt om å delta og biblioteksjefen har fått nye allierte bibliotekagenter. De ønsket seg myke sofaer, puter og hjemmekoselig stemning. «Det må gjerne være litt rotete». Kanskje noen sterke farger og en tøff lampe? Og fuzzballspill, brettspill, «Sånn at vi kan være sosial», og skjerm på veggen sånn at man kan kjøre turneringer. De ønsket seg en lyttestasjon og så må det selvfølgelig være trådløst internett – for det er alle ungdommer avhengig av! Husk at kommunalt også kan være kult, sier Ingeborg. «Det oser av arbeidsplass her!»

«Gjør det litt rotete!» (Ungdom, Karlsøy)